Historien om Haveforeningen Pindemosen
Pindemose
Pindemose er navnet på et oprindeligt større vådområde i den vestligste del af Helsingør overdrev, som også strakte sig videre ind gennem den sydligste del af Teglstrup Hegn.
Moseområdet, der har givet navn til ejendommen Pindemosegaard, er i dag stort set tørlagt, og store dele af arealerne er i dag hjemsted for en Haveforeningen Pindemosen.
Haveforeningen Pindemosen er stiftet i 1964. Haverne 1-80 kaldes i daglig tale Den gamle afdeling. Den ny afdeling med haverne 81-146 kom til i midten af 1970´erne og kaldes følgeligt Den ny afdeling. I dag består haveforeningen af 139 haver, idet nogle haver gennem årene er blevet nedlagt, primært pga. oversvømmelser på arealet.
Haveforeningen besluttede i 2005, at der skulle føres elstik ind i området, og hvert enkelt havelod
kunne derefter beslutte - og betale for - om der skulle lægges strøm ind i huset. Omkring 75 pct. har i dag indlagt el, nogle har solfangere, og de øvrige ønsker at fortsætte med stearinlys og olielamper.
I 2017 gav Helsingør Kommune kolonisterne en principiel tilladelse til etablering af samletanke - efter individuel ansøgning fra hvert enkelt havelod.
Haveforeningen ligger på en grund, der ejes af Helsingør Kommune, som har lejet arealet ud til H/F Pindemosen. Kolonisterne lejer derfor et havelod, men ejer selv det hus, der står på grunden.
Som medlem af Kolonihaveforbundet vurderes husene ved nysalg efter nogle bestemte regler, som betyder, at priserne ikke kan fastsættes af sælger selv.